VmVKLu

Vereniging Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht

Jong en oud loopt de Sunset March

‘Jong en oud loopt de Sunset March’

Een veteraan die vanwege corona in de familie in quarantaine moet. Oeps. En hij had zich nog wel opgegeven voor de Sunset March. Voor de organisatie is dat geen probleem. Er is altijd een vervanger te vinden. Er wordt sowieso elke avond gelopen op De Oversteek. Al bijna 2300 dagen achtereen.

Daar is bedenker Tim Ruijling maar wat trots op. Dat is nog niet alles. Hij kreeg vlak voor Kerstmis het bericht dat de Sunset March is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. De Vierdaagse in Nijmegen had die status al.

Het mooist is natuurlijk op de wereldlijst van Unesco terecht te komen. “Dat gebeurt zelden”, zegt Tim Ruijling. “Alleen het ambt van molenaar staat op die lijst.” Dat de Sunset March wordt gewaardeerd, stemt hem uitermate blij. Organisaties komen voor zo’n erkenning in aanmerking als hun activiteit een bepaalde uitstraling heeft. Daaraan hoeft in dit geval geen moment getwijfeld te worden.

Eerbetoon

“Bij ons gaat het om het uitdragen van een gevoel van verbondenheid, het dagelijks herdenken. Dat gebeurt elke dag met dezelfde doelgroep, de veteranen. Er zijn internationale deelnemers bij. Er wordt meegedaan door man en vrouw, jong en oud.”

De Sunset March is een eerbetoon aan de 48 Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn tijdens de Waalcross. De oversteek van de Waal van Nijmegen naar Oosterhout. Tim Ruijling las dat sinds november 2013 elke dag bij zonsondergang de 48 lampen op de brug De Oversteek een voor een gaan branden in het tempo van een trage pas.

“Toen ben ik er maar eens gaan kijken. Die trage pas bleek een trage mars te zijn. Ik kon gewoon meelopen. Op dat moment kwam ik op het idee daaraan waarde toe te voegen. Er zou eigenlijk iedere avond iemand moeten meelopen, bedacht ik. Dat idee heb ik een aantal mensen voorgelegd en iedereen zei meteen: ‘Dat gaan we doen’. Sinds oktober 2014 loopt er elke avond een veteraan over de brug.”

Tim Ruijling koos er bewust voor een beroep te doen op veteranen. Die verzaken nooit. “Als bij een veteraan de wekker gaat, staat hij op. Een veteraan neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij geeft niet op. Sommige veteranen boeken zelfs een hotel als ze van ver moeten komen. Ik ken een veteraan die 45 minuten voor de begintijd al aanwezig is omdat hij zeker niet te laat wil beginnen.”

Herkenbaar

“Als er iemand afvalt, dan roepen we iemand op uit de standbygroep. Er is elke dag gelopen. In augustus doen we dat voor de 2500e keer. In deze coronatijd is het wel wat anders geregeld. We lopen nu alleen. Op onze website kunnen de veteranen zich aanmelden. Daar wordt elke dag aangegeven op welk tijdstip de zonsondergang begint. We lopen waardig en respectvol. Vaak in stilte”, zegt Tim Ruijling.

De veteraan die de Sunset March loopt, is altijd herkenbaar. Meestal aan zijn baret.

(Tekst: Vincent Bos)

Bron: De Brug Nijmegen

Jong en oud loopt de Sunset March
Schuiven naar boven