VmVKLu

Vereniging Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht

Spitfire-vlieger Leo Hendrikx overleden

Op maandag 3 april, is de oudste Nederlandse WO 2-vlieger Leo Hendrikx, op 99 jarige leeftijd overleden. Hij was in 2e wereldoorlog, Spitfire vlieger en vocht in die hoedanigheid met zijn jachtvliegtuig, vanuit Engeland tegen Duitsland.  

Oudste Nederlandse oorlogsvlieger

Leo Hendrikx is volgens Defensie een van de laatste nog levende Engelandvaarders. Dit zijn Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland ontsnapten om zich daar, aan te sluiten bij de geallieerde troepen.

Neergeschoten

Leo Hendrikx had ontzettende pech, want vlak voor de bevrijding ging het mis, op 1 april 1945 werd hij boven Nederland, tijdens een missie, door de Duitsers met zijn Spitfire uit de lucht geschoten. Hij raakte daarbij ernstig gewond en kwam terecht in krijgsgevangenschap. Dit duurde echter maar een paar weken, want hij werd weer door de Canadezen bevrijd.

Draaginsigne Gewonden

Op 30 april 2018, ontving hij hiervoor alsnog het Draaginsigne Gewonden (DIG), dat hem in Horn werd uitgereikt. Hij kreeg deze onderscheiding, omdat door een tegen hem ondernomen gevechtshandeling, is neergestort met zijn vliegtuig en daar blijvende verwondingen aan heeft over gehouden. Hij kreeg het DIG uitgereikt door de Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten Generaal-Majoor Mario Verbeek. Leo Hendrikx, was eerder al drager, van het Kruis van verdienste.

Laatste Spitfire vlucht

Twee jaar geleden ging er nog een droom van Leo Hendrikx in vervulling. Nog eenmaal mocht de oudste oorlogsveteraan, op 97-jarige leeftijd , in de Spitfire mee op een vlucht. Hierbij vloog hij nog een laatste keer, in de Spitfire, over zijn geboortedorp Horn.

Begrafenis

De uitvaart van de overleden Oorlogsveteraan, heeft plaats gevonden op zaterdag 8 april, in zijn woonplaats Horn. Dit is met militaire eer gebeurd en er heeft ook een flypass met missing man formatie plaats gevonden, als een laatste luchtgroet.

 Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

    

Schuiven naar boven