VmVKLu

Vereniging Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht

Nieuw KLu Veteranentenue

Naast het traditionele veteranentenue, bestaande uit een blauwe blazer met een grijze pantalon, is er nu voor veteranen van de Koninklijke Luchtmacht een nieuw model veteranentenue beschikbaar. Het traditionele veteranentenue blijft bestaan en kan gewoon gedragen worden zoals dat tot op heden al het geval was. Er bleek echter – vooral onder jongere veteranen – behoefte aan een tweede, moderner ogende versie.

Het nieuwe KLu-veteranentenue is donkerblauw, wordt aangemeten en er is voor zowel de mannelijke- als vrouwelijke veteraan een passend veteranentenue (broek en rok). Wat het nieuwe veteranentenue verder nog speciaal maakt is dat het tenue niet alleen als veteranentenue kan worden gedragen, maar ook in eigen tijd als net maatkostuum.

Om het pak helemaal persoonlijk te maken kan de eigen missie in de kraag worden aangebracht en kan worden gekozen uit verschillende kleuren en motieven voor de voering.

Bij het kostuum verstrekt het KPU – door tussenkomst van de Luchtmacht – een nieuwe luchtmacht cap, twee KLu-overhemden, een KLu-stropdas en een KLu-riem. Bij het kostuum worden zwarte schoenen en zwarte sokken gedragen die echter – evenals bij het traditionele tenue – door de veteraan zelf moeten worden aangeschaft. Op het veteranentenue wordt alleen de luchtmacht cap toegestaan, dus geen andere hoofddeksels zoals een baret (uitgezonderd de veteranen van de MLD die aangesloten zijn bij de MILU), en het blauwe KLu-overhemd. In plaats van de KLu-stropdas mag ook een stropdas van de vereniging worden gedragen.

Het veteranentenue kan eventueel aangevraagd worden via de website: Rick Moorman House of Men.

Verder stelt CLSK de volgende eisen op het moment dat het tenue als KLu veteranentenue gedragen wordt bij ceremoniële gelegenheden georganiseerd door of met CLSK:

  • om te komen tot een representatieve uitmonstering voor de veteranen van de militaire luchtvaart dienen badges en diverse speldjes etc. achterwege te blijven op het kostuum;
  • alle onderscheidingen mogen worden gedragen die als zodanig zijn vastgesteld door de Minister van Defensie (ref. Handboek Onderscheidingen), alsmede het KLu-erekoord en de KLu-waarderingsspeld;
  • één brevetinsigne mag worden gedragen; met name de “wing” van luchtvarenden is onderscheidend voor de militaire luchtvaart;
  • de toegestane onderscheidingen en brevet insignes mogen worden gedragen overeenkomstig de draagwijze op het DT.

De kosten van aanschaf bedragen initieel € 395,=. Achteraf kan € 300,= worden gedeclareerd bij de Coördinator Veteranen en Postactieven CLSK. Met andere woorden: er rest dan nog een eigen bijdrage van slechts € 95,=!


Op de volgende pagina vindt u een aantal tips en handigheidjes om de decoraties zonder het pak te beschadigen te presenteren op het tenue. Klik hieronder op nr. 2.

Nieuw KLu Veteranentenue
Schuiven naar boven