VmVKLu

Vereniging Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht

Bericht vanuit CLSK Postactieven en Veteranen

Beste veteranen, postactieven en overige geïnteresseerden.

Onderstaand bericht werd door de huidige Coördinator Veteranen en Postactieven KLu, Kap. Reinier Adriaensen op Facebook gedeeld in de besloten groep aldaar. Wij realiseren ons dat daarmee niet alle veteranen en postactieven worden bereikt, dus vandaar dit bericht op onze openbare website. Als lid van het MiLu voelen wij ons verplicht deze informatie zo ruim mogelijk bekend te stellen.

Commentaar op dit bericht kan natuurlijk worden gegeven, maar wij verzoeken u dit via de Coördinator Veteranen en Postactieven KLu te doen. Wij zullen eventuele reacties aan hem doen toekomen.

Beste Veteranen, Postactieven en collega’s, als coördinator Veteranen en Postactieven KLu neem ik toch even de vrijheid om te reageren op alle positieve, maar ook negatieve berichtjes die hier gepost zijn, n.a.v. een brief met stropdas en badge die sommigen wel en anderen weer niet ontvingen. De stropdas in deze Facebook discussie is namelijk niet voor alle veteranen.

De veteranenorganisaties binnen de MILu houden jaarlijks hun eigen bijeenkomst en omdat de MILu vorig jaar 25 jaar bestond, zouden tijdens die verschillende bijeenkomsten de leden deze stropdas uitgereikt krijgen. Vanwege het Corona gebeuren zijn al die bijeenkomsten geannuleerd waarna besloten is de stropdas dan maar naar het huisadres van de leden te sturen. Met als gevolg de nodige reacties.

Eerlijk gezegd had ik dit soort reacties wel verwacht, maar dat neemt niet weg, dat ik en anderen met mij, het ontzettend vervelend vinden om te lezen dat er bij vele Postactieven het gevoel bestaat dat je er als postactieve collega niet meer bij lijkt te horen. Wat velen mogelijk niet weten is, dat er 12 officiële Contactgroepen voor Postactieven (CGPA’s) bestaan. En enkele van deze groepen bestaan al zeker 18 jaar.

Deze CGPA’s zijn georganiseerd rond Luchtmachtonderdelen of voormalige Luchtmacht onderdelen. Duizenden ex-collega’s zijn lid van 1 of juist meerder CGPA’s en de KLu ondersteunt de CGPA’s financieel en met faciliteiten, juist om het contact levend te houden en waardering te laten blijken. Echter je moet zelf lid worden van zo’n CGPA en mijn gevoel zegt, dat niet iedereen weet van het bestaan van de CGPA’s en tal van andere verenigingen waar je als ex-Luchtmachter lid van kan worden. Hier ligt dus een schone taak om in de nabije toekomst aandacht aan te gaan schenken.

Naast de CGPA’s bestaat al 26 jaar de MILu als koepelorganisatie voor veteranenverenigingen van de Militaire Luchtvaart. De voorzitter van de MILu is de GenMaj b.d. Ton Tieland. In een reactie die hij gaf op 1 van de berichtjes blijkt, dat de CGPA’s en de MILu zijn een traject zijn gestart om zeer nauw samen te gaan werken en dat gaat voorspoedig. Maar omdat het allemaal zelfstandige verenigingen zijn, die uiteindelijk zelf hun beslissingen nemen, kost dit afstemmen om te gaan samenwerken nogal wat tijd. Stip op de horizon is 1 koepelorganisatie voor alle voormalige Luchtmacht collega’s.

De KLu ondersteunt dit streven tot samenwerken en maakt terecht qua ondersteuning geen onderscheid tussen veteranen en niet-veteranen. Er is natuurlijk wel een veteranenwet waarin zaken op gebied van zorg, erkenning en waardering zijn beschreven, maar dat is voor de KLu verder een gegeven. Ondersteuning aan beide groepen vanuit de KLu/CLSK is vrijwel identiek.

Kortom er is nog een hoop werk aan de winkel. Voor mijzelf heb ik hier lering uit getrokken om in de toekomst bepaalde zaken op een andere manier aan te lopen. Nogmaals ik snap de teleurstelling van velen en daar kan ik op dit moment helaas niets aan veranderen, maar Ik hoop wel dat e.e.a. nu wat duidelijker is geworden. Hartelijke groet, Reinier

Bericht vanuit CLSK Postactieven en Veteranen
Schuiven naar boven